Lze konzumovat brambory, které jsou naklíčené? Nikoli, naklíčené brambory jsou jedovaté, obsahují jed solanin.
A nejen naklíčené, jed solanin obsahují, který vyvolává tělesnou slabost, bolesti hlavy, nevolnost nebo zvracení, obsahují vedle naklíčených také brambory zelené, svraštělé či nahnilé. Odstranit z naklíčených brambor navíc nedokáže ani jejich vaření nebo odřezávání klíčků. Proto je nezbytné již jednou naklíčené brambory vyhodit a nepoužívat pro přípravu jídla.
Chrám svatého Víta v Praze na Pražském hradě je bezesporu nejvýznamnějším českým římskokatolickým kostelem.
Zavalitý a krémově zbarvený burgundský králík pochází z Francie.
Ve slaném prostředí žijící halofilní rostliny dokážou snášet vysoké zasolení půdy nebo vody.
Za vlády anglického krále Jindřicha VIII. zrušené Glastonbury Abbey (Glastonburské opatství) bylo znovuobjeveno při vykopávkách v roce 1908.
Ostružiny jsou chutné a aromatické a v našich podmínkách dozrávají na konci léta a začátkem podzimu.
Původně gotický kostel kostel sv. Vavřince Strašice prošel patrně v 18. století rozšířením v barokním stylu.
Co je to hluk a jak poškozuje lidský sluch? Jak hluk vnímáme a jak na nás působí?
Recept na sýrové kuličky v pažitkovém kabátku je návod na přípravu pochoutky, které budou chuťové buňky vašich hostů chvalořečit.
Pozoruhodný Braunův pískovcový betlém v lese u Kuksu vytvořil mezi lety 1720 až 1732 barokní sochař Matyáš Bernard Braun.
Vodopád Seljalandsfoss na jihu ostrova Island skýtá úchvatný pohled.
Nepůvodní invazní keře a stromy vytlačují původní druhy dřevin, jedním z nepříznivých vlivů této situace je nedostatek potravy pro u nás žijící ptáky.
Violky a macešky jsou dvouleté až víceleté rostliny kvetoucí bohatstvím květů rozmanitých barev.
Na konci 16. a začátku 17. století vybudovaný most Pont Neuf je nejstarší dochovaný most v Paříži.
Solanin, v čistém stavu bílá krystalická látka s jehličkovitými krystalky, silně hořké chuti a špatně rozpustná ve vodě, je jedovatý glykoalkaloid. Jed solanin přirozeně obsahují některé lilkovité rostliny například brambory nebo rajčata. Solanin se u nich nachází ve všech částech rostliny, v listech, plodech, kořenech i hlízách, přičemž ve zralých a správným způsobem skladovaných jedlých částech rostliny bývá jeho koncentrace minimální.