A svět se točí dál

Kopřivový špenát

Pro přípravu kopřivového špenátu budeme potřebovat: 5 hrstí mladých jarních kopřivových listů, 2 větší cibule, 50 g másla, 2 stroužky česneku, trochu smetany, 2 vejce, 2 lžičky hladké mouky, 1 lžíci sádla, sůl, mletý pepř

Oprané mladé kopřivové listy spařte v horké vodě, nechte okapat a rozsekejte najemno.

Na rozpáleném sádle zpěňte najemno pokrájenou cibuli, přidejte najemno rozsekané kopřivy, mírně podlijte vodou, přidejte česnek rozetřený se solí a mletý pepř a přikryté pod pokličkou duste doměkka.

Změklé kapřivy zahustěte máslovou jíškou se smetanou, nechte přejít mírným varem, přimíchejte vejce a ještě na mírném ohni asi tři minuty míchejte.

Kopřivový špenát podávejte jako klasický špenát, skvěle jeho chuť doplní například uvařené vejce.


Další články:

Borovice lesní dorůstá výšky 30 až 45 metrů.

Zámek Zbraslav sloužil k reprezentačním účelům.

Borovice černá vytváří četné zeměpisné variety.

Moravský zámek Valtice sloužil jako rodové sídlo Liechtensteinům.

Renesanční zámek Přerov pochází z přelomu 16. a 17. století.

Zámek v Oseku na Rokycansku vznikl přestavbou starší gotické tvrze.

Rudé moře odděluje Arabský poloostrov od Afriky.

Jehličnatý strom borovice hedvábná má úzce kuželovitou korunu.

Oceánskými proudy ohraničené Sargasové moře se rozkládá uprostřed Atlantiku.

15 až 25 metrů vysoká borovice blatka roste v horách západní a střední Evropy.

Myšice lesní se vzhledem podobá myši domácí.

V severovýchodním Atlantiku žijící koníček mořský jsou zvláštně vypadající živočichové.

A svět se točí dál

Kopřivový špenát lze podávat jako klasický špenát, jeho chuť skvěle doplní například natvrdo uvařené vajíčko.

A svět se točí dál.