Na mrkvový koláč s krémem budeme potřebovat:
Těsto: 2 lžíce strouhaného kokosu, 200 g mrkve, 2 vejce, 80 g třtinového cukru, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, špetku soli, 1 vrchovatou lžičku skořice, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 50 g vlašských ořechů.
Krém: 300 g krémového sýra, 40 g moučkového cukru, 15 ml mléka, 2 lžičky citronové šťávy, hrst kokosových lupínků.
Ve velké míse prošleháme vejce, cukr a olej. Ve druhé míse promícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a sůl. Prosejeme přes síto a vmícháme k tekutým surovinám. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a spolu s nejemno nastrouhanou mrkví přidáme do těsta.
Těsto nalijeme do tenkou vrstvou oleje vymazané a strouhaným kokosem vysypané formy o rozměrech 30 x 30 centimetrů, uhladíme povrch a pečeme 30 až 35 minut v troubě předem vyhřáté na 175 °C, až je koláč na povrchu zlatavý. Necháme vychladnout.
Na krém vyšleháme krémový sýr s cukrem a mlékam dohladka, pak vmícháme citronovou šťávu. Krém natřeme na vychlazený koláč.
Kokosové lupínky nasucho opražíme na pánvi a hlídáme, aby se nepřipálily. Opraženými kokosovými lupínky posypeme povrch mrkvového koláče s krémem a můžeme nosit na stůl.
Další články:
Mrkvový dort s krémem a vlašskými ořechy pečeme přibližně hodinu.
Hrad Starý Herštejn leží v jižní části Pivoňských hor.
Kdysi královský hrad Bezděz se nachází na kopci Velký Bezděz.
Cukrem posypané mrkvové řezy nakrájíme, ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Dlouhá velká čínská zeď se táhne do délky cca 4800 kilometrů.
I u nás žijící netopýr velký má rozpětím křídel kolem 37 centimetrů.
Llistnatý opadavý trnovník akát je málo náročný na kvalitu půdy.
Téměř dvě stě let stará umělá zřícenina Ballymotte (Prašivice) u Nalžovských hor a pohádkový les s kamenným drakem, želvou a dalšími kamennými tvary.
Upečení kynutí šneci se skořicí se přelijou polevou.
Hořčice čínská je jednoletá rostlina dnes zdomácněná a pěstovaná.
Chodské koláče se liší podle částí regionu.
Gotická památka hrad Kost stojí v srdci Českého ráje.
Hotový mrkvový koláč s krémem se na povrchu posype opraženými kokosovými lupínky.