A svět se točí dál

Nízkotučná čokoláda

Nízkotučná čokoláda, která je jednou z nejoblíbenějších pochoutek, přichází na stoly milovníků dobrého jídla.

Nízkotučná čokoláda
Nízkotučná čokoláda je jedna z nejpopulárnějších pochoutek.

Nicméně, i když si čokoláda získala velkou oblibu, celá řada lidí si tuto pochoutku odpírá z dietních důvodů. Americkým vědcům z Temple Univerzity ve Filadelfii se nyní podařilo elektroreologií (pomocí elektroreologického síta) odstranit z tekuté čokolády až 20 % tuku, při zachování její struktury. Chuť takto upravené čokolády se přitom podle vědců nezměnila.

Až dosud byl tuk, většiou kakaové máslo, nezbytný pro zachování viskozity čokolády. Až dosud proto snahy o odstranění tuku ztroskotávaly právě na tom, že nízký obsah tuku měnil její strukturu. Čokoláda hrudkovatěla a ucpávala výrobní zařízení.

Tento úspěch při výrobě nízkotučné čokolády však poněkud zastiňuje skutečnost, že se názory na potraviny se sníženým obsahem tuku se v poslední době vypolarizovaly. Oproti předchozím názorům, že obezitu a zdravotní problémy způsobuje zejména tuk v konzumovaných potravinách, se totiž v poslední době staví silná opozice, která poukazuje naopak na cukr. Jak tedy nakonec tento spor mezi názorovými skupinami odborníku dopadne, rozhodne budoucnost.


Další články:

Slaná jezera jsou zbytky moří nebo bezodtoké oblasti.

Most Golden Gate v San Franciscu se průběžně udržuje.

Skalní město Petra v Jordánsku bylo vytesáno v pískovci.

Jak vzniká skalní most, otvor ve skalní stěně.

Jak chovat kanáry a čemu věnovat pozornost.

Hadcový azbest byl znám již ve starověku.

Obaleč ovocný žije na jabloních, růžích, meruňkách a jiných stromech.

Co jsou to geologické varhany?

Velká sfinga stojí v Gíze v blízkosti velkých pyramid.

Cikáda viničná je největší český a slovenský křís.

A svět se točí dál

Nízkotučná čokoláda si za svůj úkol vytyčila pomoci obézním lidem, kteří se nechtějí vzdát svojí oblíbené pochoutky.

A svět se točí dál.