Nízkotučná čokoláda, která je jednou z nejoblíbenějších pochoutek, přichází na stoly milovníků dobrého jídla.
Nicméně, i když si čokoláda získala velkou oblibu, celá řada lidí si tuto pochoutku odpírá z dietních důvodů. Americkým vědcům z Temple Univerzity ve Filadelfii se nyní podařilo elektroreologií (pomocí elektroreologického síta) odstranit z tekuté čokolády až 20 % tuku, při zachování její struktury. Chuť takto upravené čokolády se přitom podle vědců nezměnila.
Až dosud byl tuk, většiou kakaové máslo, nezbytný pro zachování viskozity čokolády. Až dosud proto snahy o odstranění tuku ztroskotávaly právě na tom, že nízký obsah tuku měnil její strukturu. Čokoláda hrudkovatěla a ucpávala výrobní zařízení.
Tento úspěch při výrobě nízkotučné čokolády však poněkud zastiňuje skutečnost, že se názory na potraviny se sníženým obsahem tuku se v poslední době vypolarizovaly. Oproti předchozím názorům, že obezitu a zdravotní problémy způsobuje zejména tuk v konzumovaných potravinách, se totiž v poslední době staví silná opozice, která poukazuje naopak na cukr. Jak tedy nakonec tento spor mezi názorovými skupinami odborníku dopadne, rozhodne budoucnost.
Další články:
Slaná jezera jsou zbytky moří nebo bezodtoké oblasti.
Most Golden Gate v San Franciscu se průběžně udržuje.
Skalní město Petra v Jordánsku bylo vytesáno v pískovci.
Jak vzniká skalní most, otvor ve skalní stěně.
Jak chovat kanáry a čemu věnovat pozornost.
Hadcový azbest byl znám již ve starověku.
Obaleč ovocný žije na jabloních, růžích, meruňkách a jiných stromech.
Co jsou to geologické varhany?
Velká sfinga stojí v Gíze v blízkosti velkých pyramid.
Cikáda viničná je největší český a slovenský křís.
Nízkotučná čokoláda si za svůj úkol vytyčila pomoci obézním lidem, kteří se nechtějí vzdát svojí oblíbené pochoutky.