Na přípravu čtyř porcí provensálského sendviče Pan Bagnat budeme potřebovat: 2 vejce, 4 naťové cibulky, 2 rajčata, 10 černých oliv bez pecky, 1 konzervu tuňáka v oleji, 6 ančoviček, 4 ciabatty, 1 stroužek česneku, 2 lžíce bílého vinného octa, šťávu z poloviny citronu, 6 lžic olivového oleje, mletý černý pepř, sůl, 1 snítku čerstvé bazalky.
Vajíčka uvaříme natvrdo a potom je necháme zchladit ve studené vodě. Vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme je na plátky. Naťové cibulky očistíme a spolu s omytými rajčaty a olivami je nakrájíme na kolečka. Konzervu tuňáka otevřeme a maso necháme okapat.
Ciabatty rozřízneme na délku a střídku částečně vydlabeme. Oloupeme stroužky česneku, prolisujeme ho do misky, přidáme ančovičky a jemně je pomocí vidličky rozmačkáme. Přilijeme citronovou šťávu, ocet a olivový olej. Podle chuti opepříme mletým pepřem, osolíme a vše promícháme.
Připravenou směsí natřeme vnitřky ciabatt. Na spodní části ciabatt naskládáme rajčata, cibulky, olivy, kolečka vajec, okapaného tuňáka a lístky bazalky. Přiklopíme vrchními částmi ciabatt a přimáčkneme je.
Sendviče Pan Bagnat napevno zabalíme do potravinářské fólie, zatížíme například kuchyňským prkénkem a dáme na alespoň čtvrt hidinku uležet do ledničky.
Poté provensálské sendviče Pan Bagnat rozkrojíme na poloviny a podáváme.
Další články:
Středně velký hlodavec myšice lesní bývá čilá, bystrá, čistotná, nepáchne jako třeba myš domácí.
Včelí medovicový lesní med vzniká z kapek medovice.
Po téměř celé Evropě hnízdící káně lesní je zavalitý dravec také našich lesů.
Peckovice střemcha obecná je vysoký keř.
Malá šelma liška polární žije v Arktidě.
Vnitřní stavba mozku člověka umožnuje jeho funkci.
Stále vzácnější jestřáb lesní má barvení svrchní části těla v barvě tmavohnědé s bílými skvrnami.
Vnitřní stavba atomu tvořeného protony, neutrony a elektrony.
V létě čekanka obecná tvoří nápadnou ozdobu sušších luk.
Fascinující polární záře v Norsku na dalekém severu Evropy.
Bylina barborka obecná dorůstá do 30 až 90 centimetrů výšky.
Noční tvor jezevec lesní žije na pevninské části Evropy i na Britských ostrovech.
Pan Bagnat je tradiční francouzský sendvič obložený syrovou zeleninou a kousky tuňáka. Na jednu stranu je Pan Bagnat jídlo, které se nejí zrovna pohodlně, rozhodně však stojí za ochutnání.