A svět se točí dál

Sacher dort recept

Sacher dort
Takto se podává sacher dort v cukrárně Sacher ve Vídni. Obrázek: Wikipedia, autor: Häferl, licence: CC-BY-SA 3.0.

Na přípravu receptu sacher dort budeme potřebovat: 6 vajec (bílky i žloutky), 300 gramů kvalitní čokolády, 135 gramů změklého másla, 110 gramů cukru krupice, 150 gramů cukru moučka, 125 gramů polohrubé mouky, špetku vanilky, 300 ml kvalitní meruňkové marmelády (nejlepší je meruňková marmeláda, která není příliš sladká, vynikne tak chuť meruněk, vhodné je také použít marmeládu bez kousků meruněk), 2 lžíce tuzemského, 1 a půl hrnku cukru krupice na polevu, 3/4 hrnku vody na polevu, 1 šlehačku (s tučností nad 30 % tuku)

Postup přípravy receptu sacher dort: Nejprve si připravíme korpus dortu. 130 g čokolády si rozpustíme v misce nad vodní lázní (voda pod rozpouštěnou čokoládou by neměla vařit). Když se čokoláda rozpustí, promícháme ji a necháme ji zchladnout. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Máslo našleháme s cukrem moučka do jemna. Poté přidáme a postupně zašleháme vaječné žloutky. Nakonec přidáme také rozpuštěnou čokoládu a špetku vanilky. Ve druhé míse našleháme vaječné bílky a cukr krupici. Nepřešleháváme, bílkový sníh by měl tvořit měkké lesklé kopečky. Vyšlehaný bílkový sníh postupně opatrně vmícháváme do čokoládové směsi. Polohrubou mouku prosejeme a postupně ji zlehka vmícháme do těsta tak, aby směs zůstala lehká.

Takto připravené těsto nalijeme do formy na dort o průměru 23 centimetrů a vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C, kde korpus pečeme asi 40 minut. Po této době pečení zkontrolujte za pomoci špejle (zapíchněte špejli do středu korpusu a zkuste, zda už je suchá), zda je korpus na sacher dort upečený.

Nad tím, že korpus na sacher dort vytvoří kopeček, se nepozastavujte, to je přirozený efekt a po vychladnutí by měl zmizet. Vyjmeme korpus na dort z formy a necháme ho zchladnout. Pokud bude mít i po zchladnutí korpus kopeček, seřízněte ho, abychom měli sacher dort pěkně rovný.

Marmeládová glazura: Meruňkový džem vložíme společeně se dvěma lžícemi tuzemského do malého hrnku a povaříme. Jakmile začne směs lepit a zredukuje se (po cca 5 minutách), odstavíme si ji z plotny. Pokud jsme použili meruňkovou marmeládu s kousky meruněk, musíme ji přepasírovat, aby byla výsledná glazura hladká. Korpus na sacher dort rozkrojíme v polovině a spodní díl potřeme vzniklou marmeládovou glazurou. Poté řiklopíme horní polovinou a dort potřeme nahoře i ze stran marmeládovou glazurou. Poté nacháme sacher dort odpočinout, aby nám glazura stačila zaschnout.

Čokoládová poleva: V hrnku si rozpustíme ve vodě 1 a půl hrnku cukru. Vložíme 170 gramů nasekané čokolády, mícháme a necháme rozpouštět čokoládu. Jakmile směs na čokoládovou polevu dosáhne teploty 110 °C, stáhneme ji z plotny. Ještě teplou polevu (necháme ji trochu vychladnout, avšak ne zcela) naléváme na dort, který má zaschlou meruňkovou glazuru. Poleva by neměla být zcela tekutá, příliš tekutá poleva stíká a nevytvoří tlustou vrstvičku. Poté necháme sacher dort důkladně vychladnout, nejlépe v ledničce.

Šlehačka: Šlehačku našleháme za studena a podle chuti přidáme cukr a vanilku.


Další články:

Kamenná velká sfinga v Gíze se již několikrát vynořila z písku egyptské pouště.

Automobil Ferrari 488 GTB disponuje až neuvěřitelnou jízdní dynamikou.

Kolibřík velký saje nektar většinou v sedě.

Kolibřík modrolící žije v Jižní Americe.

Renesanční zámek Přerov pochází z přelomu 16. a 17. století.

Na svatební dorty odkazuje svatební tradice.

Oceánskými proudy ohraničené Sargasové moře se rozkládá uprostřed Atlantiku.

Hora Velký Blaník je podle pověsti místem spánku blanických rytířů.

Velké šelmy jsou inteligentní zvířata s výborným sluchem.

Zámek Zbraslav sloužil k reprezentačním účelům.

Moravský zámek Valtice sloužil jako rodové sídlo Liechtensteinům.

Zámek v Oseku na Rokycansku vznikl přestavbou starší gotické tvrze.

A svět se točí dál

Originální recept na sacher dort je rodinné tajemství vídeňské rodiny Sacherů. Zde je jedna s výborných variací, kterou si s námi můžete udělat sami doma. A pokud někdy zavítáte do hotelu Sacher ve Vídni, kde v proslulé cukrárně v přízemí hotelu nabízejí hostům tuto skvělou pochoutku, můžete porovnat výsledek svého gastronomického umění s originálem.

A svět se točí dál.