Na přípravu špaget s rajčatovým pestem budeme potřebovat: Množství surovin potřebné na čtyři porce: 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 800 gramů rajčat, 1 červenou feferonku, 50 ml olivového oleje, sůl, 100 gramů strouhaného parmezánu, 3 větvičky bazalky, 40 gramů piniových oříšků, 300 gramů špaget, 40 gramů opražených lískových oříšků.
Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno, stroužky česneku také oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata spaříme, ochladíme a oloupeme, poté je rozčtvrtíme a zvlášť nařežeme dužinu, zvlášť necháme šťávu se semínky. Z červené feferonky odstraníme semínka a nakrájíme ji na nudličky.
V hluboké pánvi rozehřejeme polovinu oleje, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, šťávu z rajčat, 3/4 nakrájené dužiny z rajčat, nakrájenou feferonku a sůl. Za občasného míchání vše asi 15 minut dusíme.
Směs s rajčaty pak odstavíme a společně s polovinou nastrouhaného parmezánu, zbylým olejem a listy bazalky rozmixujeme.
Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě. Uvařené špagety necháme okapat, promícháme s pestem a kostičkami rajčat. Rozdělíme je do talířů, posypeme zbylým parmezánem a piniovými i opraženými lískovými oříšky.
Další články:
Vodní zámek Blatná obklopuje zámecký park.
Nepříjemná plíseň na potravinách se dokáže objevit náhle a nečekaně.
17,5 milionů let starý Krásný vrch u Hroznětína je vyhaslá sopka, dnes ráj pro geology.
Klasicistní zámek Korozluky stojí na jižním svahu Jánského vrchu.
Statná jednoletá rostlina kukuřice setá může v příznivých podmínkách dorůstat až čtyřmetrové výšky.
Dýňové špagety s liškami uvaříme ve vodě doměkka.
Bylina koriandr setý roste do výšky 70 až 100 centimetrů.
Mrakodrapy jsou vysoké budovy tvořené obyvatelnými patry.
Pekari Wagnerův obývá křovinaté savany, pahorkatiny a polopouště v Jižní Americe.
Kaštanovník setý nebo lidově jedlý kaštan, plodí jedlé plody.
Malý empírový zámek Lázeň pochází z 18. století.
Romantický zámek Žleby již několikrát využili filmoví tvůrci.
Špagety s rajčatovým pestem jsou zajímavou variantou špaget a klasického pesta z piniových oříšků.