Na přípravu švédského princeznina dortu budeme potřebovat tyto suroviny:
Korpus: 4 vejce, 160 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 80 g kukuřičného škrobu, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
Vanilkový krém: 150 ml 33 % smetany ke šlehání, 150 ml plnotučného mléka, 2 vaječné žloutky, 40 g cukru krystal, 15 g bramborového škrobu, 3 plátky želatiny, 200 ml 33 % smetany ke šlehání, zrníčka z poloviny vanilkového lusku
Na dokončení švédského princeznina dortu: 600 ml smetany ke šlehání, 400 g marcipánu, několik kapek zelené gelové potravinářské barvy, růžičky na ozdobu.
Postup přípravy švédského princeznina dortu: Na korpus si vyšleháme vejce a cukr do pěny. Mouku, kukuřičný škrob a kypřící prášek do pečiva prosejeme do vaječné pěny a ručně promícháme. Těsto nalijeme do formy o průměru 23 centimetry, jejíž dno i boky jsme si předem vyložili pečícím papírem a pečeme asi 40 minut v troubě předem vyhřáté na teplotu 175 °C. Upečený korpus necháme vychladnout a poté jej rozřízneme na dva stejně široké pláty.
Na krém si smícháme smetanu, mléko, vaječné žloutky, cukr a škrob. Za stálého míchání zahříváme na mírném plameni, dokud směs nezhoustne jako pudink, poté odstavíme. Pokud je v krému cítit škrob, ještě chvíli vaříme.
Plátky želatiny vložíme do misky se studenou vodou a necháme 5 minut bobtnat.
Krém přendáme do kovové misky, vložíme do něj želatinu, rozmícháme a necháme chladnout při pokojové teplotě. Často krém mícháme, aby se na něm netvořil škraloup.
Mezitím vyšleháme zbylých 200 ml smetany s vanilkovými zrníčky do pevné šlehačky, kterou pak ručně a velmi pomalu vmícháme do vychladlého krému.
Na tác umístíme bočnici formy a vložíme do ní spodek korpusu. Zalijeme krémem, přiklopíme vršek a dort vložíme na alespoň 2 hodiny do ledničky.
Smetanu vyšleháme do tuha a navrstvíme ji na dort již bez bočnice - do podoby kopečku. Boky dortu potřeme tence šlehačkou, aby na nich držel marcipán.
Marcipán obarvíme na zeleno, pracovní prostor posypeme moučkovým cukrem a z marcipánu vyválíme tenký plát o průměru 35 centimetrů a pokryjeme jím dort. Uhladíme a přebytky odřízneme.
Švédský princeznin dort nakonec ozdobíme růžičkami a necháme hodinu chladit v lednici.
Další články:
I u nás chovanou ovci kamerunskou řadíme do skupiny západoafrických plemen.
Keř janovec metlatý dorůstá do výšky 1 až 3 metry.
Černá, bílá nebo hnědá ovce quessantská se hodí pro chov na travnatých pláních.
Malý empírový zámek Lázeň pochází z 18. století.
Obvykle několikapatrové svatební dorty tvoří středobod svatební hostiny.
Vodní zámek Blatná obklopuje zámecký park.
Chutný mrkvový dort s krémem a vlašskými ořechy nakonec rozkrojíme, namažeme a opět přiklopíme.
Dnes romanticky přestavěný zámek Červený Hrádek u Sedlčan byl původně gotická tvrz.
Tradiční stříhání ovcí na Ohňové zemi.
Ve své době Kozí Hrádek u Mikulova kontroloval cestu spojující Brno a Vídeň.
Motýl batolec červený žije od jihovýchodní Anglie po východní Asii.
Jehličnatá dřevina tis červený roste i na území České republiky.
Ve Švédsku je princeznin dort oblíbený moučník, tak proč by si nemohl získat oblibu i u nás, jeho příprava není zase tak složitá, jak na první pohled vypadá.