A svět se točí dál

Výroba instantní kávy

Každý, kdo si doma pravidelně připravuje instantní kávu, už jistě někdy přemýšlel nad tím, jak se rozpustná káva vyrábí nebo alespoň nad tím odkud se tento kávový granulát bere.

Výroba instantní kávy mražením
Výroba instantní kávy mražením.

Počátky výroby instantní kávy sahají do počátku dvacátého století, konkrétně do roku 1906, kdy způsob její přípravy vynalezl americký vynálezce a podnikatel anglo-belgického původu George C. Washington, během svého pobytu v Guatemale a uvedl ji pod svým jménem na trh. Některé prameny však uvádí, že jako první vyrobil instantní kávu již roku 1901 japonský vědec Satori Kato. Instantní káva se vyrábí z pražené mleté kávy, která se nejprve uvaří a poté se z ní odpaří velký podíl vody. Výsledkem je silný kávový koncentrát, který se poté suší. Pro sušení se používají dva způsoby: rozprašování nebo mražení.

Při rozprašování (sprejování) se koncentrát vhání spolu s horkým vzduchem do vysoké věže, kde se díky vháněnému horkému vzduchu voda zcela odpaří. Na dno věže pak dopadne sušený kávový extrakt (prášek).

Při zpracování kávy mražením vznikne instantní káva ve formě prášku či granulí, která si velmi dobře uchovává svoje aroma. Tato metoda je však podstatně nákladnější. Při tomto způsobu výroby instantní kávy se kávový koncentrát zmrazí na teploty kolem –40°C. To způsobí, že částečky vody v koncentrátu zkrystalizují. Poté se zmrzlý koncentrát rozemele a sublimací dojde k odstranění ledu. Při výrobě mražením vzniká instantní káva typického krystalkovitého tvaru.

Instantní káva je dražší nejen v důsledku vyšší náročnosti výroby, ale také proto, že je koncentrovanější - při její výrobě se spotřebuje větší množství kávových zrn než u klasické mleté kávy. Proto pak také na přípravu šálku kávy stačí malé množství instantní kávy.


Další články:

Suezský průplav se rozšiřuje a zvyšuje kapacitu počtu lodí, které jím mohou proplouvat.

Obří vlny u Nazaré jsou rájem surfařů, kterým umí pomoci zažít nezapomenutelný zážitek.

Rejnok manta se živí planktonem a malými rybkami.

Ostrov Langkawi kde se dá stále ještě najít klidné zákoutí.

Ostrov Bornholm v Baltu patří Dánsku.

Tropická cyklona je bouře, která vzniká v subtropické oblasti nad hladinou oceánu.

Pobřeží Cinque Terre s typickými terasovitými rybářskými sídly, obklopenými vinicemi a olivovými háji.

Velká sfinga v Gíze v podobě lvího těla s lidskou tváří se tyčí v blízkosti velkých pyramid.

Cukrovka a káva v množství jednoho šálku denně jsou spolu provázány.

Ostrov Capri poblíž pobřeží jižní Itálie není velký, jeho délka 6,7 a šířka zhruba 2,7 kilometry umožňuje pohybovat se v úzkých křivolakých uličkách a strmých srázech pěšky.

A svět se točí dál

Výroba instantní kávy se realizuje rozprašováním nebo mražením.

A svět se točí dál.