A svět se točí dál

Tajemství středověkého octa

Ocet
Ocet. Obrázek: Wikipedia, autor: Rainer Zenz.

Ve středověku se mezi řemeslníky říkalo, že je snazší získat dobré víno než docela chutný ocet.

V době panování Karla VI. Francouzského (1368 až 1422) utvořii francouzští výrobci octa vlastní cech, který se staral o ochranu receptu a měl velmi přísná pravidla pro vstup. Ve skutečnosti spočívalo tajemství tehdejšího octa v obsahu složek s intenzivním aromatem, jako je pepř či zázvor, které dodávaly octu chuť.


Další články:

Chata na pilíři stojí u města Chotěšov.

Krvavec toten je rozšířen na severu Eurasie.

Pomník kostky cukru, kterou jako první vyrobil Jakub Kryštof Rad.

Na co má nárok dárce krve? Na volno a odpočet z daně.

Město Butrint stojí na poloostrově mezi Jónským mořem a Butrintským jezerem.

Jantar z Baltského moře vypovídá o vývoji života.

Fíkovník smokvoň je opadavý dvoudomý strom.

Sargasové moře leží v severozápadní části Atlantiku.

Mangold obsahuje řadu minerálních látek.

Hořící město Centralia v Pensylvánii stojí na hořících podzemních uhelných slujích.

Monument Valley se tyčí do výše až 300 metrů.

Jitrocel kopinatý roste na sušších loukách.

A svět se točí dál

Tajemství středověkého octa spočívalo také v přísadách, které mu dodávaly chuť.

A svět se točí dál.