A svět se točí dál

Ostružiny

Ostružiny
Ostružiny. Obrázek: Wikipedia, autor: G King, user: Fibonacci.

Chutné a aromatické ostružiny dozrávají v našich podmínkách na konci léta a začátkem podzimu, tedy od srpna do října. Planě rostou na okrajích lesů, kamenitých stráních, mezích, u polních cest a vyšlechtěné odrůdy ostružin se pěstují na zahrádkách.

Ostružiny se vyznačují specifickou nasládlou kyselou chutí a vysokou nutriční hodnotou. Zralé ostružniny mají vysoký obsahu flavonoidů, vitamin C a A, rozpustnou vlákninu pektin, slizy, vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo, měď a mangan.

Látky obsažené v ostružinách posilují vaziva a stěny cév, mají preventivní vliv proti vzniku křečových žil a hemeroidů. Brzdí rozvoj zánětů sliznic, posilují imunitní systém a činnost žláz.

Čerstvé ostružiny by se měly rychle zkonzumovat nebo zpracovat, protože tyto plody se poměrně rychle kazí.

Nejvíce se konzumují čerstvé ostružiny, jedí se samotné, se šlehačkou či tvarohem nebo se mohou použít například jako součást müsli, ovocných salátů apod. Uplatnění nacházejí také v moučnících, dezertech, koláčích apod.

Ostružiny také tvoří surovinu pro výrobu marmelád, džemů, kompotů, sirupů a hodí se též pro zmrazení.


Další články:

Barokní chrám svatého Mikuláše Praha stojí na na pražském Malostranském náměstí.

Unikátní zahrady pod Pražským hradem představují jeden ze skvostů evropské zahradní architektury.

Kalifornský králík má zavalité tělo.

Plemeno holandský králík byl vyšlechtěn v Anglii.

Suchomilné pouštní rostliny jsou nazývány xerofyty.

Gotický chrám svatého Víta v Praze na Pražském hradě tvoří dominantu Pražského hradu.

Pražský klášter svaté Anežky České pochází z roku 1234.

Ve slaném prostředí prospívající halofilní rostliny snášejí vysokou salinitu.

Francouzský burgundský králík je starobylé tradiční plemeno.

Někdejší Glastonburské opatství bylo na počátku 20. století znovu objeveno.

Restaurovaná Lumbeho vila v zahradách Pražskéhu hradu slouží v současnosti prezidentskému páru.

A svět se točí dál

Jak dokládají archeologické nálezy ostružinových peciček při vykopávkách kolových staveb, ostružiny znali naši předkové již v pravěku. První písemné zmínky o chutných malinách zrajících na Krétě v pohoří Ida pak zaznamenal římský antický autor Plinius starší.

Velmi chutné a zdravé ostružiny plodí plazivé keře s ostny nazývané ostružiníky.

A svět se točí dál.