A svět se točí dál

Jarní kopřivová nádivka recept

Na přípravu jarní kopřivové nádivky budeme potřebovat: 8 starších rohlíků nebo housek, 250 ml mléka, 150 gramů změklého másla, 200 gramů libového uzeného masa, 1 velkou mísu mladých lístků kopřiv, 5 vejec, mletý pepř, sůl, špetku muškátového oříšku.

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.

Rozklepneme vejce, oddělíme bílky a žloutky, z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky šleháme metlou společně s máslem dohladka, ochutíme solí, mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Když jsou kostičky rohlíků dostatečně nasáklé, prsty je rozmělníme, vmícháme žloutkovou směs, na kostičky nakrájené uzené maso, nahrubo nasekané kopřivy a zlehka bílkový sníh. Směs nalijeme do formy, uhladíme povrch a pečeme dozlatova (trvá to zhruba 30 minut).

Toto množství stačí na zhruba 4 porce jarní kopřivové nádivky.


Další články:

Medem oslazený domácí zázvorový sirup není na přípravu nic složitého.

Vytrvalá plevelná bylina kopřiva dvoudomá ukazuje lidem i svoji přívětivou tvář.

V Asii se buvol domácí hojně využívá jako pomocník při polních pracích.

Vhodně skladovaný sladký sirup z arónie se hodí i jako sladidlo do čaje.

Lahodný kopřivový špenát se připravuje z mladých kopřivových listů.

Tradiční domácí příprava kysaného zelí v nádobě.

Středomořský ostrov Gozo leží dvacet minut lodní plavby od sousedního ostrova Malta.

Turisty oblíbený řecký ostrov Santorini se nachází v Egejském moři.

Výhodně umístěný ostrov Malta leží společně se sousedním ostrovem Gozo uprostřed Středozemního moře.

Vytrvalá bylina prvosenka jarní roste ve světlých lesích a křovinách.

Řecký ostrov Ithaka známe již ze starověkých Homérových eposů.

A svět se točí dál

Jarní kopřivová nádivka je tradiční český velikonoční pokrm.

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se do velikonoční nádivky přidávají kopřivy? Naši předci věděli, že mladé jarní kopřivy, jsou skvělým prostředkem, jak dodat tělu potřebné minerály a stopové prvky.

A svět se točí dál.