Na přípravu závinu s kopřivami budeme potřebovat: 1 cibuli, 6 lžic másla, 1 velká mísa mladých lístků kopřivy, 120 ml zakysané smetany, 200 gramů sýra niva, 6 stroužků česneku, 250 gramů listového těsta, 1 žloutek ze slepičího vejce, 1 lžíci sezamových semínek.
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, opečeme do sklovita, vsypeme lístky kopřivy a zhruba 2 minuty restujeme. Poté necháme zchladnout.
Vychladlé kopřivy promícháme se zakysanou smetanou, strouhanou nivou, prolisovaným česnekem, zakryjeme potravinářskou folií a necháme 30 minut zchladit.
Zbylé máslo rozehřejeme v malém hrnci a necháme zchladnout.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu natenko, přeneseme na pečícím papírem vyložený plech, potřeme kopřivovou směsí a zabalíme jako štrůdl. Do másla vmícháme žloutek, potřeme závin a posypeme sezamovými semínky. Pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Další články:
Výhodně umístěný ostrov Malta leží společně se sousedním ostrovem Gozo uprostřed Středozemního moře.
Medem oslazený domácí zázvorový sirup není na přípravu nic složitého.
Vytrvalá plevelná bylina kopřiva dvoudomá ukazuje lidem i svoji přívětivou tvář.
V Asii se buvol domácí hojně využívá jako pomocník při polních pracích.
Vhodně skladovaný sladký sirup z arónie se hodí i jako sladidlo do čaje.
Lahodný kopřivový špenát se připravuje z mladých kopřivových listů.
Řecký ostrov Ithaka známe již ze starověkých Homérových eposů.
Tradiční domácí příprava kysaného zelí v nádobě.
Středomořský ostrov Gozo leží dvacet minut lodní plavby od sousedního ostrova Malta.
Turisty oblíbený řecký ostrov Santorini se nachází v Egejském moři.
Vytrvalá bylina prvosenka jarní roste ve světlých lesích a křovinách.
Závin s kopřivami se hodí, když nastane sezona mladých kopřiv. Již naši předci věděli, že mladé jarní kopřivy, jsou skvělým prostředkem pro dodání tělu potřebných minerálů a stopových prvků.