A svět se točí dál

Zázvor v kuchyni

Zázvor v kuchyni
Zázvor pravý nachází v kuchyni široké uplatnění.

Chuť zázvoru může být pro někoho až nepříjemně výrazná, ovšem správnou úpravou se dá jeho ostrost a štiplavost zmírnit. Nejvýraznější chuťovou složkou zázvoru je olej obsahující aromatické látky, které mu dodávají zmiňovanou zvláštní palčivost. Všichni známe jeho léčivé účinky, podává se hlavně do čaje při nachlazení. Ovšem i zázvoru s mírou, ve velkém množství může totiž organismus podráždit. V kuchyni se v čerstvém stavu používá na dochucení omáček i polévek, do salátů, k mořským plodům, do masových a zeleninových směsí, jídel indické a čínské kuchyně. Zapomenout nelze ani nakládaný zázvor, který se podává k sushi. Mimochodem, napadlo vás někdy, proč má nakládaný zázvor tak krásnou narůžovělou barvu, když jinak je spíš nažloutlý nabo bílý? Velmi mladý zázvor po naložení skutečně přirozeně zrůžoví, zbytek však zůstane bílý. A protože růžový znamená mladý, čerstvý, prostě lepší (a tedy i dražší), barví se na růžovo i ten starý. I tak je to ale skvělá potravina, nejen do podzimních plískanic.

Recepty ze zázvoru:

Domácí pečený čaj se zázvorem ještě horký plníme do skladovacích skleniček.

Zázvorové sušenky pečeme 20 minut při 200 °C.

Domácí zázvorový sirup necháme zhoustnout a přelijeme do lahve.

A svět se točí dál

Zázvor pravý je součástí indické a čínské kuchyně, kde se používá při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

A svět se točí dál.