A svět se točí dál

Recept na kopřivový sirup

Na přípravu kopřivového sirupu budeme potřebovat: 3 citrony, 120 gramů kyseliny citronové, 3,5 litru vody, zhruba 90 rostlinek mladých jarních kopřiv, 3,5 kilogramu cukru.

Citrony pečlivě omyjeme, nakrájíme na plátky a povaříme ve vodě s kyselinou citronovou zhruba 10 minut. Poté necháme zchladnout.

Po zchladnutí přidáme kopřivy a necháme alespoň 1 den luhovat.

Zcedíme přes cedník, kopřivy jemně vymačkáme a ve vodě rozmícháme cukr.

Nalijeme do připravených čistých lahví a uskladníme na chladném tmavém místě.

Kopřivový sirup je vhodné spotřebovat do 3 až 4 týdnů.


Další články:

Vytrvalá plevelná bylina kopřiva dvoudomá ukazuje lidem i svoji přívětivou tvář.

Vhodně skladovaný sladký sirup z arónie se hodí i jako sladidlo do čaje.

Lahodný kopřivový špenát se připravuje z mladých kopřivových listů.

Středomořský ostrov Gozo leží dvacet minut lodní plavby od sousedního ostrova Malta.

Tradiční domácí příprava kysaného zelí v nádobě.

Turisty oblíbený řecký ostrov Santorini se nachází v Egejském moři.

Výhodně umístěný ostrov Malta leží společně se sousedním ostrovem Gozo uprostřed Středozemního moře.

Domácí jogurt z mléka.

V Asii se buvol domácí hojně využívá jako pomocník při polních pracích.

Řecký ostrov Ithaka známe již ze starověkých Homérových eposů.

Medem oslazený domácí zázvorový sirup není na přípravu nic složitého.

A svět se točí dál

Z mladých jarních kopřiv připravený kopřivový sirup se hodí proti škrábání v krku i rýmě.

A svět se točí dál.