Na přípravu kopřivového sirupu budeme potřebovat: 3 citrony, 120 gramů kyseliny citronové, 3,5 litru vody, zhruba 90 rostlinek mladých jarních kopřiv, 3,5 kilogramu cukru.
Citrony pečlivě omyjeme, nakrájíme na plátky a povaříme ve vodě s kyselinou citronovou zhruba 10 minut. Poté necháme zchladnout.
Po zchladnutí přidáme kopřivy a necháme alespoň 1 den luhovat.
Zcedíme přes cedník, kopřivy jemně vymačkáme a ve vodě rozmícháme cukr.
Nalijeme do připravených čistých lahví a uskladníme na chladném tmavém místě.
Kopřivový sirup je vhodné spotřebovat do 3 až 4 týdnů.
Další články:
Vytrvalá plevelná bylina kopřiva dvoudomá ukazuje lidem i svoji přívětivou tvář.
Vhodně skladovaný sladký sirup z arónie se hodí i jako sladidlo do čaje.
Lahodný kopřivový špenát se připravuje z mladých kopřivových listů.
Středomořský ostrov Gozo leží dvacet minut lodní plavby od sousedního ostrova Malta.
Tradiční domácí příprava kysaného zelí v nádobě.
Turisty oblíbený řecký ostrov Santorini se nachází v Egejském moři.
Výhodně umístěný ostrov Malta leží společně se sousedním ostrovem Gozo uprostřed Středozemního moře.
Domácí jogurt z mléka.
V Asii se buvol domácí hojně využívá jako pomocník při polních pracích.
Řecký ostrov Ithaka známe již ze starověkých Homérových eposů.
Medem oslazený domácí zázvorový sirup není na přípravu nic složitého.
Z mladých jarních kopřiv připravený kopřivový sirup se hodí proti škrábání v krku i rýmě.