Významnou roli hrál v historii znojemského vinařství premonstrátský klášter v Louce u Znojma, který založil kníže Konrád Ota II. v roce 1190. Vlastnil mnoho úrodných vinic. Ve 40. letech 18. století se převorem kláštera stal Prokop Diviš, který zkonstruoval a 15.6. 1754 v Příměticích vztyčil první uzemněný bleskosvod na světě. Rád sestupoval i do rozsáhlých vinných sklepů pod klášterem, které dnes patří a.s. Znovín. Bohaté vinařské tradice si můžete připomenout v louckém klášteře. Mnohé se dozvíte v muzejních vinařských sbírkách, ale i při jízdě unikátním znovínským vinařsko-historickým vláčkem.
Podobně jako se ve dnešní době ztrácí hranice mezi národy, mizí ve světě i rozdíly mezi různými národními kuchyněmi. Česnek, který je tradiční surovinou středozemské kuchyně, se objevuje i ve střední Evropě a jeho obliba se přesunuje i do států severní Evropy. Nejvíce je oblíben ve Španělsku, odkud se také vyváží do většiny zemí Evropy.
Síla česneku je spojena s jeho charakteristickým aroma a obojí závisí na množství silice alicinu, který obsahuje.
Jako zelenina je v Evropě nejznámější česnek setý (Allium sativum) s cibulí, která je složena z mnoha malých stroužků. Celý článek: Česnek.
Nízkotučná čokoláda je dílem vědců, kteří vyvinuli nový postup její přípravy za odstranění až 20 % tuků, které původně obsahuje.
Je zelenina lepší vařená nebo syrová? Zatímco ze syrové zeleniny dokáže lidský organismus přijmout tři až čtyřy procenta karotenoidů, její uvaříte, zvýší účinnost jejich využití přibližně pětkrát a obdobné pravidlo platí rovněž u jiných látek.
Antická kuchyně v níž byla hlavním jídlem dne večeře. Nejprve se na stůl nosila zelenina a výhonky. Pak následovaly hrdličky, selata nadívaná opékanými drozdy a vepřové vnitřnosti kořeněné bylinkami. Mezi pochoutky patřila například sépie dušená ve vlastní šťávě.
Klíčení obohacuje potraviny o cenné živiny. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji používané klíčky patří pšeničné a naklíčit se dají i luštěniny.
Na jakou teplotu by se mělo maso při grilování propéct? Teplota by se měla při grilování udržet po dobu minimálně deseti minut na 70 °C v celém svém objemu.
Jak se vyrábí špekáčky z uleželého hovězího masa, tučnějšího vepřového a kousků špeku, které vytvoří směs, do které se přidá led, aby se maso udržovalo chlazené a koření, které mu dodá chuť.
Jak vzniká med buďto z nektaru, nebo z medovice. Včely jej vyrábějí v letní sezóně a vytvářejí si ho i do zásoby na zimu, kterou by bez něj nepřežily.
Brambory jsou potravina v domácnostech i v restauracích natolik běžná, že asi jen málokoho napadne, jak důležitou roli sehrály a i dnes sehrávají v lidských dějinách.
Pěstovat se brambory začaly před osmi tisíci lety na březích jezera Titicaca ležícího v oblasti mezi Bolivií a Peru. V tamních horských podmínkách, ve kterých se nedařilo kukuřici, se staly pro tamní zemědělce hlavní potravinou, představovaly pro ně stejně důležitou plodinu, jako pro Aztéky kukuřice.
V Českých zemích se brambory objevily poprvé během 17. století. Celý článek: Brambory.
Výroba instantní kávy je ožná dvšma způsoby: rozprašováním nebo mražením. Instantní káva je oproti mleté dražší nejen v důsledku vyšší náročnosti výroby, ale také proto, že je koncentrovanější.