Na přípravu jídla mangoldový koláč budeme potřebovat:
200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g tvrdého sýra na strouhání, 300 g listů mangoldu, šalotka, lžíce másla, sůl, mletý pepř
Postup přípravy:
Na vál nasypeme 200 g hladké mouky. Přidáme špetku soli a na kostky nakrájené máslo. Máslo (vychlazené z lednice) začneme postupně zapracovávat do mouky a pokud je potřeba, přilijeme vodu. Hněteme, dokud se všechny suroviny nespojí.
Těsto rozválíme na tloušťku cca 3 mm. Poté vyložíme připravenou koláčovou formu pečícím papírem, těsto do ní přeneseme, přebývající okraje odkrojíme, spodek propícháme a necháme cca 3 minuty předpéct.
Náplň: Na lžíci másla necháme zesklovatět šalotku. Přidáme natrhané listy mangoldu, sůl a mletý pepř. Necháme 20 vteřin zavadnout a sundáme, aby mangold nepustil všechnu tekutinu.
Do misky nastrouháme sýr, k sýru vklepneme vejce, přilijeme smetanu a nastrouháme muškátový oříšek.
Na dno koláče rozložíme část sýrové směsi. Přidáme natrhané mangoldové listy, zalijeme zbytkem sýrové směsi, vložíme do trouby, ve které pečeme cca 20 minut při 190 °C.
Další články:
Dýňové rizoto se šalvějí a parmezánem.
Dýňovo-pistáciový koláč pečeme 50-60 minut.
Suezský průplav se rozšiřuje, protože přestával dostačovat provozu.
Pohanková pomazánka je dochucená česnekem, pepřem a solí.
Pohankový kuba který naplníme směsí.
Energetické štítky označují energetickou náročnost.
Koření šafrán znali již před tisíciletími tehdejší Peršané.
Třeboňské seníky stojí na loukách v okolí Třeboně.
Jak stará je rotunda na hoře Říp, která je poutním místem.
Výroba instantní kávy dvěma základními způsoby.
Mangoldový koláč je recept na jídlo připravené z pohanky.