A svět se točí dál

Články 3

Bouvetův ostrov je patrně nejodlehlejším ostrovem světa.

Obří vlny u Nazaré jsou ráj surfařů a místem vzniku několika surfařských rekordů.

Pokles hladiny Mrtvého moře

Povrch Mrtvého moře, které tvoří přirozenou přírodní hranici mezi Jordánskem a Izraelem, leží v současné době 423 metrů pod úrovní moře, což z něho dělá nejhlubší propadlinu na povrchu Země.

Pobřeží Mrtvého mořePobřeží Mrtvého moře je lemováno krystaly soli.

Mrtvé moře se však již delší dobu potýká se závažným problémem. Od roku 1960 byl zaznamenán výrazné snižování jeho hladiny. Zatímco v roce 1970 byla jeho hladina 395 metrů pod hladinou moře, roku 2006 už 418 metrů. V současnosti úroveň hladiny nadále klesá tempem jednoho metru za rok. V roce 2009 oznámilo Jordánsko svůj záměr přivést do Mrtvého moře vodu z Akabského zálivu v Rudém moři. Voda by byla částečně odsolována a získaná pitná voda by sloužila jordánskému hospodářství. Izrael vyjádřil záměru podporu, a pokud půjde vše podle plánu, bude dodávka vody zahájena v roce 2017.

Navzdory obecně rozšířenému mínění neobsahuje Mrtvé moře nejslanější vodu světa. Mrtvé moře se sice může pochlubit 33,7% salinitou a díky zahuštění solí (hustota je 1,24 kg/litr) nadnáší jeho voda bez problémů i naprosté neplavce, ale na Zemi existují i slanější jezera. Ještě větším obsahem soli se může pochlubit jezero Kara-bogaz-gol v Turkmenistánu, jezero Assal v Džibuti a některá z jezer v antarktickém údolí McMurdo.

Giant's Causeway, Obrův chodník se nachází na pobřeží Severního Irska a který místní obyvatelé již dávno nazvali Clochán an Aifir.

Ostrov Bornholm je místo s mystickou atmosférou a bohatou historií a v sezóně také vyhledávaný cíl turistů.

Rejnok manta je neškodný mořský gigant, který se živí malými rybkami a planktonem. Pohybuje se máváním dvěma ploutvemi, což připomíná let ptáků.

Pobřeží Cinque Terre je dvacetikilometrový pás skalnatého pobřeží lemující moře mezi městy Levanto a La Spezia v italské Ligurii, který s příchodem sezony ožije příchodem tisíců turistů.

Ostrov Capri poblíž pobřeží jižní Itálie poblíž Neapole je doslova nasáklý stopami dávné i novodobé historie. Samozřejmostí při návštěvě ostrova je návštěva stejnojmenného městečka s miniaturním náměstíčkem a množstvím obchodů.

Nevelký ostrov Langkawi, zvaný klenot Kedahu, se pyšní zachovalou místní kulturou i architekturou a také vybudovanou rozvinutou sítí služeb pro turisty.

Výroba instantní kávy při které se používají dva způsoby sušení - rozprašování nebo mražení, se datuje od počátku dvacátého století.

Brambory se v našich domácnostech i v restauracích vyskytují natlolik běžně, že jen málokoho napadne, jak důležitou roli sehrály a dosud sehrávají v lidských dějinách. Dnes se pěstují prakticky na celém světě a jejich produkce dosahuje 323 milionů tun ročně.

Jak vzniká med
Med včely vyrábí poměrně složitým procesem.

Jak vzniká med? Snad jen uvnitř letové věže cvrká činnost přesněji než ve včelím úlu. Včelí letecký provoz tam přijímá včely, které přináší nektar, pyl a vodu. Z nich pak vzniká poměrně složitým procesem med, který je pro život včel životně důležitý, však ho také každoročně v každém větším úlu připraví i spotřebují několik set kilogramů. Jak vlastně včelí med vzniká? Jako základní surovinu používají včely buďto medovici, nebo nektar, které dále obohatí o potřebné látky, sníží obsah vody, naplní do buněk pláství, zavíčkují a sladká pochoutka je připravena pro včely i pro mlsné jazýčky lidí i tlamičky zvířat, kterým med také zachutnal.

A jak se pozná, že med je kvalitní. když se med v uzavřené sklenici s medem otočí, vzduchová bublina jím stoupá jen velmi pomalu. A když se ze sklenice přelévá, měl by stužkovat.

Jak se vyrábí špekáčky, svůj typický tvar v plnírně, kde se plní do hovězích střev.

Proč z českých polí zmizeli zajíci? Před 30 ety po českých polích skákaly desítky zajíců. Dnes v přírodě stěží zahlédne jediného. Co se s nimi stalo?

Pavouci lovící ryby

Pavouci lovící ryby jsou mnohem rozšířenější, než jsme si až dosud mysleli. Většinou loví ryby výrazně větší velikosti, než jsou sami.

Pavouk rodu DolomedesMezi pavouky lovící ryby patří rod Dolomedes.

Zatímco až dosud bylo lovení ryb popisováno pouze u rodů pavouků Dolomedes a Nilus. Vědci však nově toto chování zjistili u zástupců osmi čeledí. Jak lov probíhá? Pavouci se obvykle zadníma nohama zachytí za kámen či větev na suchu, zatímco přední páry číhají na hladině. Rybu pak zachytí a vytáhnou na břeh, kde ji poté až několik hodin pojídají.

V průměru pavouci lovili ryby o zhruba dvojnásobné velikosti, než byli sami. Častěji ryby loví pavouci v tropech, podle vědců je tomu tak proto, že tamní voda má nižší obsah kyslíku a ryby se tak drží blíže povrchu, kde se pro pavouky stávají snazší kořistí. V České republice není znám žádný pavouk rybář.

Zámek Žleby tvoří dominantu stejnojmenného městečka, které se nachází 25 kilometrů od Kutné Hory.

A svět se točí dál

Zde jsou články.

A svět se točí dál.