A svět se točí dál

Jak se vyrábí špekáčky

Špekáček, na délku sedm centimetrů, v průměru až čtyři, zabalený v hovězím střívku, ovázaný provázkem, vyrobený z masa, koření a špeku. To je masná lahůdka, kterou si v létě rádi opečeme u táboráku. Jak se špekáček vyrábí?

Špekáčky
Ohlas vzbudily špekáčky již roku 1891 na Jubilejní zemské výstavě v Praze.

Nejprve se smíchá 70 kg týden uleželého hovězího masa, tučnějšího vepřového (aby nebyl výsledný špekáček příliš suchý) a kousků špeku, které vytvoří směs. Do směsi se přidá led (zhruba pětina objemu), aby se maso udržovalo chlazené a koření, které mu dodá chuť: česnek, sůl, pepř a někdy také muškátový oříšek. Směs pak zamíří do mlýnu a výsledný produkt se zchladí na 1-2 °C.

Špekáčky dostávají svůj typický tvar v plnírně, kde se směs plní do hovězích střev. Provázkem se pak po každých 7 cm naváže nový špekáček. Nakonec zamíří připravené pochoutky do udírny, kde se zahřejí na 70 °C, aby se zničily nežádoucí bakterie. Po čtyřech hodinách se z dýmu vynoří 200 kg špekáčků a následuje studená sprcha, aby se nescvrkly. Pak už jen zamíří na pulty uzenářství.


Další články:

Výroba instantní kávy mražením nebo rozprašováním.

Velká sfinga v Gíze v podobě lvího těla s lidskou tváří se tyčí v blízkosti velkých pyramid.

Ostrov Bornholm v Baltu patří Dánsku.

Rejnok manta se živí planktonem a malými rybkami.

Suezský průplav se rozšiřuje a zvyšuje kapacitu počtu lodí, které jím mohou proplouvat.

Cukrovka a káva v množství jednoho šálku denně jsou spolu provázány.

Brambory se začaly pěstovat před osmi tisíci lety na březích jezera Titicaca.

Ostrov Langkawi kde se dá stále ještě najít klidné zákoutí.

Jak vzniká med? Ve včelím úlu jej vyrábí včely.

Ostrov Capri poblíž pobřeží jižní Itálie není velký, jeho délka 6,7 a šířka zhruba 2,7 kilometry umožňuje pohybovat se v úzkých křivolakých uličkách a strmých srázech pěšky.

A svět se točí dál

Jak se vyrábí špekáčky z hovězího masa, tučnějšího vepřového, kousků špeku, ledu a koření?

A svět se točí dál.