V chladných dnech zahřejí a tělu dodají řadu prospěšných látek. Na jáhly, špaldu a pohanku jsme přitom v moderní době na našem jídelníčku již pozapomněli. A přitom třeba právě jáhly obsahují vitamin B, hořčík a fosfor. Pomáhají proti únavě a depresím. Jáhly se hodí jako příloha k masům, ale také je to výborná surovina pro přípravu rizota. Takzvaně "silně zahřívací potravinou" je pohanka, která posiluje imunitu, napomáhá detoxikaci organismu a snižuje vysoký krevní tlak. Z pohanky se dělá mouka, kroupy a dají se koupit i vločky. Mnohem lepší stravitelnost pro lidský organismus než běžná pšenice má špalda. Zrno se hodí k zapékání s masem nebo jako příloha. Praží se z ní také špaldová káva. Oblibu si také začíná získávat také špaldová mouka. Zkuste při vánočním pečení nahradit třetinu bílé pšeničné mouky moukou špaldovou a cukroví získá vyšší obsah vitaminů a jemně oříškovou chuť.
Recepty:
Pohanková pomazánka do které přidáme bylinky.
Pohankový kuba 20 minut zapečený.
Jáhlová kaše s medem, oříšky, kakaem a skořicí.
Špaldové rizoto ozdobíme hoblinkami parmezánu.
Dříve oblíbené, ale v dnešní době již zapomenuté potraviny si na talířích českých kuchyní začínají získávat zpět svoji někdejší oblibu.