Kur domácí je domestikovaný hrabavý pták o velikosti těla 42 až 75 centimetry a váze 0,5 až 4,5 kilogramu, který je dnes rozšířený prakticky po celém světě.
Kurové domácí mají různou barvu peří, od uhlově černé až po čistě bílou, v závislosti na plemenu. Stejně tak se liší i kožní výrůstky kura domácího v podobě laloku či hřebenu na hlavě. Má krátký zobák uzpůsobený k zobání potravy.
Všechna plemena kura domácího pochází pravděpodobně z kura bankivského, kura srílanského a kura Sonneratova. Dělí se na nosná, masná, kombinovaná a okrasná plemena.
Slepice mohou snášet vajíčka již od čtvrtého měsíce věku. Na vejcích sedí slepice kura domácího tři týdny a dalších sedm týdnů se stará o vylíhlá kuřata.
Potravu kura domácího tvoří především zrní, ale jedná se o živočicha všežravého, takže si pochutná i na některých rostlinách, ovoci, žížalách, slimácích a různém hmyzu.
Další články:
Domácí jogurt se připravuje z mléka.
Bývalý královský hrad Bezděz stojí na kopci v blízkosti Máchova jezera.
Na hrad Kost se musíme vydat do srdce Českého ráje.
Na domácí zázvorový sirup je potřeba zázvor, med, hrst čerstvé meduňky a voda.
Poměrně neznámý hrad Frýdštejn se tyčí na pískovcové skále ve stejnojmenné obci.
Renesanční královský letohrádek na Hradčanech z let 1538 až 1556.
Dnes z někdejšího hradu Pajrek zůstala jen zřícenina.
Na Oko Sahary je nejlepší pohled z výšky.
Domestikovaný buvol domácí se chová zejména v jihovýchodní Evropě a Asii.
Nerost tygří oko má neklidný třpyt žlutohnědé barvy.
Masarykův včelín stojí v zahradách u Pražského hradu.
Středověký letohrádek Hvězda Praha-Liboc byl vystavěn uprostřed stejnojmenné obory.
Kur domácí potřebuje při chovu kurník jako ochranu proti šelmám, nepříznivému počasí a větru.