V době středověku se dodržovalo mnoho dnů půstu, kdy se nesmělo jíst maso. Řešením se proto staly nasolené ryby, které v té době za maso považovány nebyly. Na trhu se objevila treska z Atlantiku, vynikající přínos baskických rybářů. Treska obsahuje málo tuku, a tak do ní snadno pronikala sůl, používaná jako konzervační prostředek. Lovu tresek se vedle Basků věnovali také francouzští, angličtí, skandinávští a holandští rybáři. V 13. a 14. století tresku vytlačili solení sledi.
Další články:
Spišská Kapitula se dostala pod ochranu UNESCO.
Mumie Vladimíra Iljiče Lenina rozděluje Rusko.
Ostrov Korsika má dobré podmínky pro horskou turistiku.
Výroba instantní kávy se realizuje mražením.
Chrám Kom Ombo stojí 50 kilometrů severně od Asuánu.
Pestrokrovečník mravenčí tvarem připomíná spíše mravence.
Jantar z Baltského moře vypovídá o vývoji života.
Hořící město Centralia v Pensylvánii stojí na hořících podzemních uhelných slujích.
Monument Valley se tyčí do výše až 300 metrů.
Mangold obsahuje řadu minerálních látek.
Chrám svatého Mikuláše Praha zdobili tehdejší přední malíři a sochaři.
Meteorický roj je silný výskyt meteorů.
Nasolené tresky se ve středověku jedly při půstu.