Nejstarší kulturní typy petržele patří právě k typům listovým. Ve starověkém Řecku byla petržel posvátným symbolem radosti a při slavnostních obřadech zdobila panovníkovu hlavu. Pro své všestranné použití se petrželová nať stala nejrozšířenější z tzv. herbs, tj. listových kořenin.
Petržel listová se hodí k ochucení a zdobení polévek, salátů i řady dalších studených i teplých pokrmů.
Nať petržele je mimořádně bohatá na vitamin C. Kromě toho obsahuje provitamin A, vitamin B a petrželovou silici.
Odrůdy naťové petržele se dělí na hladkolisté, kadeřavé, jemnolisté a pestrolisté okrasné.
Kadeřavá petržel má mechovitě zkadeřené listy a je velmi dekorativní. Má však nižší vitaminózní hodnotu než méně ozdobná petržel hladkolistá a je také méně aromatická.
Sušená petrželová nať si uchovává poměrně dobře svoji hodnotu. Nejvhodnější je ovšem používat petrželovou nať čerstvou a přidávat ji do jídel až těsně před podáváním.
Při teplotě těsně nad nulou lze uchovat potrželovou nať poměrně dlouhou dobu. Lze ji i mrazit.
Další články:
Mech ploník obecný tvoří často velké polštářovité porosty.
Blankytně modře kvetoucí čekanka obecná roste na sušších loukách a při okrajích cest.
Tygří oko je nerost neklidného třpytu žlutohnědé přelévavé barvy.
Maliník obecný poskytuje chutné ovoce.
Keřík vřes obecný bývá 30 až 60 centimetrů vysoký.
Kuří oko je kožní výstupek žluté nebo žlutošedé barvy.
Střemchu obecnou najdeme téměř po celé Evropě.
Zámek Zbraslav obklopuje anglický park.
Kamenná Velká sfinga v Gíze patří k nejslavnějším historickým památkám světa.
Labuť velká má dlouhý, obloukovitě zahnutý krk.
Velká čínská zeď se táhne do délky přibližně 4800 kilometrů.
Želva kožatka velká umí plavat rychlostí až 30 km/h.
Korek má široké uplatnění.
Petržel listová je nejběžnější a nejpoužívanější odrůda petržele. Zatímco na ozdobu se hodí především petržel kudrnka, která však není tak chuťově výrazná, hladkolistá petržel se vyznačuje výrazým aroma.