A svět se točí dál

Zavařování potravin

Zavařování potravin
Zavařování potravin. Obrázek: Wikipedia, autor: Gandydancer.

K nejoblíbenějším metodám uchovávání potravin se od přelomu devatenáctého a dvacátého století přiřadilo zavařování. Zavařovací sklenina se uzavřela těsnicí gumičkou, skleněným víčkem a kovovou sponou a poté se v zavařovacím hrnci nebo kotlíku ve vodní lázni zahřála na vysokou teplotu a nechala vychladnout. Zavařené ve sklenicích vydrží potraviny někkdy i rok a déle. Dnes jsou však dny, kdy se zelenina a ovoce čistily, loupaly, krájely, plnily do sklenic a poté zavařovaly, v mnohých domácnostech již téměř zapomenuty.


Další články:

Třetí Řím na severu.

Hora Velký Blaník se váže ke starobylé pověsti.

Včelí tanec oznamuje, kde je potrava.

Most Golden Gate v San Franciscu je neustále natírán.

Ostrov Korsika má dobré podmínky pro horskou turistiku.

Provazový most Carrick-a-rede není pro ty, kdo trpí závratí.

Želví krunýř tvoří kostěné destičky.

Jak stará je rotunda na hoře Říp poblíž města Roudnice nad Labem.

Zátoka Halong leží při pobřeží severního Vietnamu.

Mostná hora Litoměřice s restaurací a vyhlídkou.

Skalní město Petra v Jordánsku je obklopené horami.

Plíseň na potravinách se dokáže objevit nečekaně.

A svět se točí dál

Zavařování je způsob tepelné konzervace potravin, při kterém se potravina v těsně uzavřené sklenici ohřívá na teplotu kolem 85 °C nebo i vyšší.

A svět se točí dál.