Světlo člověk ocení, až když ho nemá. Dvacáté století se stalo jeho fenoménem, počínaje obyčejnou žárovkou přes zářivky až k laserovým show. Přestože se zdá, že v technice osvětlení bylo již vše řečeno, světoví výrobci vstupují do 21. století s osvětlením nové generace.
Umělé osvětlení prodělává nepřetržitý vývoj. Spotřebitele zajímají nejen ekonomické náklady, ale i nové druhy světelných zdrojů nenarušující životní prostředí. V zásadě rozlišujeme venkovní a vnitřní osvětlení a stoupá obliba bodových zdrojů. Jejich vhodná kombinace zvětšuje prostor, zabraňuje oslnění. Zejména soustředěná činnost - vaření, čtení a mnohé koníčky - vyžaduje jasné světlo na určitých místech. Jde o účelové osvětlení, kterému bychom měli věnovat velkou pozornost.
Světlo ovlivňuje lidskou náladu stejně, jako hudba. Dobré a vhodné osvětlení zvýrazňuje i pocit tepla. Pokud zvolíme vhodnou žárovku či zářivku, při devatenácti stupních tepla v místnosti má člověk pocit, že je nejméně jednadvacet.
Vhodně zvolené osvětlení šetří zrak. Hlavním nepřítelem je oslňující a pronikavé světlo. Málokterý výrobek byl po celá desetiletí oblíben tak, jako klasická žárovka. Její tvar je jedním ze symbolů dvacátého století. Není divu, že klasický žárovkový tvar mají i některé nové světelné zdroje. Hruškovitého tvaru používaného od dob Thomase Alvy Edisona se nechce jen tak rychle kdokoliv z nás vzdát.
Kompaktní zářivka se svým designem od klasických typů žárovek příliš neliší. Oproti klasické žárovce spotřebuje o 80 procent elektrické energie méně. V tomto druhu umělého osvětlení se podařilo propojit dlouhou životnost s nízkou spotřebou energie.
Vhodně zvolené osvětlení prodává
V posledních letech nabyl na důležitosti význam využití světelných zdrojů v obchodech, prodejnách i restauracích. Osvítit moderní interiér je umění. Nejde pouze o to, pořídit si zdroj osvětlení s nižším výkonem, ale promyslet také barevné odstíny. Ty dokáží velmi účinně působit na pohodu domova i na zákazníky.
Další články:
Dlask tlustozobý během roku pátrá po semenech a jádrech různých plodů.
Jak chovat doma morče a jaké má toto zvířátko potřeby.
Cukrovka a káva souvisí.
Velká sfinga stojí v Gíze v blízkosti velkých pyramid.
Vřes obecný snad nejvíce v minulosti zajímal babky kořenářky.
Česnek je odedávna oblíben především v kuchyních států Středomoří.
Nízkotučná čokoláda pro mlsaly.
Proč je kov na dotek chladnější než dřevo o stejné teplotě.
Želva matamata je známa především svým velice pohyblivým krkem.
Jak chovat kanáry a čemu věnovat pozornost.