A svět se točí dál

Dýňové rizoto se šalvějí

Dýně v kuchyni

Na přípravu jídla dýňové rizoto se šalvějí budeme potřebovat:

1 litr zeleninového vývaru, 300 g očištěné dýně, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 300 g rýže arborio, 200 ml bílého vína, 60 g másla, sůl, pepř, lístky šalvěje, 2 lžíce oleje, 100 g parmezánu

Postup přípravy:

Zeleninový vývar zahřejene k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme 2-3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže. Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové. Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem. V malé pánvičce zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou během několika sekund. Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmezánem a ozdobíme šalvějí.


Další články:

Švarcvaldky pochází z oblasti pohoří Schwarzwald.

Hrad Buchlov se pyšní mimo jiné i vzácnými sbírkami.

Nejpilnější české věžní hodiny odbijí denně celkem 1020x.

Jak fungují 3D brýle, aby divák film vnímal třírozměrně.

Pomerančový džus se může chutí lišit.

Vodomil černý se vodní brouk, který má v oblibě stojaté a pomalu tekoucí vody s vegetací.

Stvořidla na Sázavě patří k nejkrásnějším úsekům.

Tropická cyklona je točící se větrný vír s okem uprostřed.

Velká sfinga stojí v Gíze poblíž velkých pyramid.

Jak stará je rotunda na hoře Říp, která je poutním místem.

A svět se točí dál

Dýňové rizoto se šalvějí sypeme strouhaným parmezánem.

A svět se točí dál.