A svět se točí dál

Pampelišková polévka se smetanou

Na přípravu pampeliškové polévky se smetanou budeme potřebovat: 5 pampeliškových kořenů s mladými listy, 3 lžíce oleje, 2 vejce uvařená natvrdo, 3 lžíce pohankové nebo špaldové mouky, kelímek smetany na vaření, 1 litr vývaru (nejlépe zeleninového), sůl, mletý pepř, čerstvou petrželku, kostičky opečeného chleba

Postup přípravy: Kořeny pampelišky oddělíme od zbytku rostliny a očistíme je. Nakrájíme je na kolečka a osmahneme na rozpáleném oleji. Zaprášíme moukou a po troškách přiléváme vodu. Mírně vaříme asi deset minut a poté přidáme mladé pampeliškové listy a smetanu. Velmi mírně povaříme dalších asi sedm minut.

Uvařenou polévku osolíme, opepříme, přidáme nakrájená vejce uvařená natvrdo a při podávání na talířích posypeme čerstvě nasekanou petrželkou. Pampelišková polévka je výborná s osmaženým chlebem nakrájeným na kostičky.


Další články:

Jak probíhá výroba instantní kávy? Používají se dvě základní metody, kterými jsou rozprašování a mražení.

Pestře zbarvený mandelík indický hnízdí v dutinách stromů.

V Arktidě žijící liška polární je vzrůstem poměrně malá šelma.

Lahodná mrkvová polévka se smetanou se zjemní kouskem másla.

Průmyslová výroba zrcadel sahá svými kořeny do 19. století.

Povězme si, jak vzniklo černé uhlí, které dnes pro nás představuje důležitý zdroj energie.

Starobylý pražský Vyšehrad se tyčí na skále nad pravým břehem řeky Vltavy.

I v Evropě rostoucí střemcha obecná tvoří peckovice vyrůstající v převislých mnohočetných hroznech.

Rezavě zbarvená liška obecná je středně velká šelma.

Způsoby, jak se vyvíjela výroba papíru, od nejstarších dob po dnešek.

Ozdoba luk čekanka obecná kvete blankytně modrými úbory.

Univerzitní mistr Jeroným Pražský byl přítelem a spolupracovníkem mistra Jana Husa.

A svět se točí dál

Pampelišková polévka se smetanou chutná s osmaženým chlebem nakrájeným na kostičky.

A svět se točí dál.