Počátky pěstování černého rybízu sahají patrně od raného středověku. Listy a plody rybízu černého byly hojně využívány ve středověké kuchyni, klášterních lékárnách a v lidovém léčitelství. Z této doby pochází mnoho receptů na sirupy, různé zavařeniny a další způsoby zpracování, které působily příznivě na lidské zdraví a kondici tehdejších obyvatel.
I v dnešních zahrádkách má rybíz černý své místo. Čerstvý se konzumuje v létě, má specifickou mírně kořeněnou chuť a zvláštní vůni, které nejsou každému příjemné.
Plody rybízu černého obsahují množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, beta-karoten, rozpustnou vlákninu pektin, vápník, hořčík, fosfor, draslík a železo.
V lidovém léčitelství byly plody používány jako močopudný prostředek, proti revmatismu, na povzbuzení imunitního systému a na podporu pružnosti cév.
Z plodů rybízu černého se připravují džemy, sirupy, šťávy, mošty, ovocné omáčky a nacházejí uplatnění do moučníků. Pro uchovávání pro pozdější použití se také mrazí.
Černý rybíz lze množit vegetativně i generativně, obvykle je množen hřížením, řízkováním nebo kopčením.
Další články:
Pět smyslů člověka tvoří prostředníka mezi okolním světem a mozkem.
Město Jáchymov je lázeňské město stříbra, radia a léčivých vod.
Monumentální socha velké sfingy v Gíze zažila v průběhu minulosti řadu překvapivých zvratů, jimiž se zapsala do dějin.
Skalní město Petra v Jordánsku je obklopené neprostupnými horami.
Jak přišla Velká egyptská sfinga svůj nos a kdy k tomu došlo.
Hojně rostoucí pampeliška lékařská mění louky v záplavu žlutých květů.
Brouci tvoří třetinu ze všech známých živočichů.
Andělika lékařská kvete od července do poloviny srpna.
Vodomil černý žije ve vodě.
Bez černý roste i v blízkosti lidských sídel.
Americké hořící město Centralia v Pensylváni, v jehož podzemí hoří uhelné sloje.
Sudokopytníci a lichokopytníci tvoří dva velké řády živočichů.
Pět čínských elementů inspirovalo čínskou kulturu.
Rybíz černý je ovocný keř plodící malé jedlé bobule s vysokým obsahem vitaminu C.
Pěstované odrůdy rybízu černého jsou diploidní a samosprašné.