V Asii je hlíva ústřičná považována za houbu pevného zdraví, energie a dlouhověkosti. Její účinky využívají východní lékaři již tisíce let.
Hirataké, i pod tímto názvem můžete hlívu ústřičnou najít. Původně pochází patrně Číny, postupně se rozšířila po celém světě. Zajímavostí je, že se jedná o houbu masožravou, která ochromuje a usmrcuje drobné hlísty, čímž získává dusík pro tvorbu bílkovin.
Hlíva ústřičná je vcelku nenápadná, díky svému béžovému až šedohnědému zbarvení splývá s okolím. Její klobouky připomínají větší ústřice - odtud i její pojmenování. Roste na kmenech stromů, především těch listnatých, a spolehlivým poznávacím znamením je způsob, jakým roste - v trsech na sebou, kdy se klobouky navzájem překrývají.
Aromatickou hlívu často bez problémů konzumují i ti, kteří jinak houbám příliš neholdují. Můžeme si ji vychutnat prakticky ve všech podobách. Existuje nespočet receptů na její úpravu. U nás se s oblibou upravuje například jako přírodní nebo obalený řízek, výborná je v polévkách nebo jako ingredience k zapékání masa, můžete ji použít do nádivek, do těstovin a rýže, krémových omáček. Fantazii se meze nekladou.
Další články:
Ostrov Bornholm omývají vlny Baltského moře.
Česnek je odedávna oblíben především v kuchyních států Středomoří.
Kapr koi má své kořeny v dávné historii.
Monument Valley je někdy považován za osmý div světa.
Umělé osvětlení ocení člověk, až když ho nemá. Prodělává nepřetržitý vývoj.
Jak chovat doma morče a jaké má toto zvířátko potřeby.
Cvičení ve vodě se začíná prosazovat.
Velká sfinga stojí v Gíze v blízkosti velkých pyramid.
Timbuktu je město, které bylo zahaleno mlhou tajemství.
Sportovní aktivita z pohledu evoluce, co je základem.
Hlíva ústřičná obsahuje i malé množství arabitolu, který může u některých lidí způsobit střevní potíže. Může mít i projímavé účinky.