Maracuja, někdy se pro ni používá též název passion fruit, je ovoce, které na první pohled nevypadá příliš vábně, je to vrásčitá koule o průměru do cca 10 cm. Existují dvě odrůdy - jedna je žlutá a druhá tmavě fialová. Chuť je velmi sladká a osvěžující. Používá se na dochucení drinků, ale také například při pečení. Rozkrajuje se napůl a lžičkou se vydlabává dužina podobně, jako například u kiwi.
Pozor, u tmavě fialové odrůdy je slupka mírně jedovatá, proto se vydlabává a jí pouze vnitřek plodu.
Recepty:
Maracujová marmeláda s jahodami a borůvkami nebo ostružinami.
Další články:
Karambola má osvěžující chuť.
Ostrov Korsika je ve Středozemním moři nejhornatějším.
Kilimandžáro přitahuje ročně desetitisíce turistů.
Velká sfinga stojí v Gíze poblíž velkých pyramid.
Mladý kokos do kterého lze zasunout brčko a pochutnat si na kokosové vodě.
Strach z výšek se většinou projevuje závratí.
Umělé osvětlení se stalo fenoménem dnešní společnosti.
Marakuja se používá při výrobě džusu, bývá často míchána do džusů z jiných druhů ovoce pro zvýraznění chuti. Můžeme ji jíst i syrovou tak, že plod rozřízneme a lžičkou vydlabeme vnitřek.