A svět se točí dál

Maracuja

Maracuja
Zralý plod ovoce marakuja, na obrázku je zobrazena tmavě fialová odrůda tohoto ovoce.

Jak jíst exotické plody

Maracuja, někdy se pro ni používá též název passion fruit, je ovoce, které na první pohled nevypadá příliš vábně, je to vrásčitá koule o průměru do cca 10 cm. Existují dvě odrůdy - jedna je žlutá a druhá tmavě fialová. Chuť je velmi sladká a osvěžující. Používá se na dochucení drinků, ale také například při pečení. Rozkrajuje se napůl a lžičkou se vydlabává dužina podobně, jako například u kiwi.

Pozor, u tmavě fialové odrůdy je slupka mírně jedovatá, proto se vydlabává a jí pouze vnitřek plodu.

Recepty:

Maracujová marmeláda s jahodami a borůvkami nebo ostružinami.


Další články:

Karambola má osvěžující chuť.

Ostrov Korsika je ve Středozemním moři nejhornatějším.

Kilimandžáro přitahuje ročně desetitisíce turistů.

Velká sfinga stojí v Gíze poblíž velkých pyramid.

Mladý kokos do kterého lze zasunout brčko a pochutnat si na kokosové vodě.

Strach z výšek se většinou projevuje závratí.

Umělé osvětlení se stalo fenoménem dnešní společnosti.

A svět se točí dál

Marakuja se používá při výrobě džusu, bývá často míchána do džusů z jiných druhů ovoce pro zvýraznění chuti. Můžeme ji jíst i syrovou tak, že plod rozřízneme a lžičkou vydlabeme vnitřek.

A svět se točí dál.