A svět se točí dál

Indická kuchyně

Indická kuchyně
Indická kuchyně z jihu Indie je jemnější a méně kořeněná, než na severu. Obrázek: Wikipedia, autor: Mike Linksvayer.

Indická kuchyně si získala proslulost hojným používáním koření, převahou vegetariánských pokrmů, hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky (jogurty, máslo ghí), zelenina a koření.

Indická kuchyně je pro svoji pestrost a paletu chutí považována za jednu z nejchutnějších na světě. Indové při vaření používají mnohé nám neznámé druhy koření a překvapivé směsi z těch známých.

Indická kuchyně se v různých oblastech Indie odlišuje, na severu jsou jídla pikantnější, na jihu jemnější. Rozdíly jsou také v různých náboženských skupinách - džinisté jsou vegani, hinduisté vegetariáni, muslimové jedí především skopové a drůbež.

Nejčastější úpravou pokrmů je v indické kuchyni pomalé vaření nebo dušení na mírném ohni. Oblíbené je rovněž smažení na pánvi, grilování a pečení v hliněné peci tandoor. Maso, zelenina a ostatní přísady se většinou upravují nakrájením na kostky nebo plátky.

Indové jedí především rukama, cizincům ovšem bez vyzvání poskytnou příbor nebo alespoň lžíci.

Součástí jídel indické kuchyně bývá čaj, káva nebo džus. Indický černý čaj se tradičně vaří v mléce a hodně se sladí.

Zelenina a ovoce jsou dostupné v hojné míře, před konzumací je však třeba je pečlivě omýt nezávadnou vodou.


Další články:

Způsob, jak vzniká med, slouží včelám při přípravě zásob potravy.

Lahodně chutnající indické brambory nakrájíme na kostky.

Mezi lety 1978 až 1996 vybudovaná přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně patří k největším ve střední Evropě.

V praxi se výroba instantní kávy provádí pomocí dvou základních metod.

Strom hruškovec přelahodný (Persea americana) plodí ovoce avokádo.

Přečerpávací vodní elektrárna Černé jezero pracuje mezi přírodním Černým jezerem a údolní nádrží Pod Černým jezerem u obce Hamry.

Anglický chemik, filozof, duchovní a pedagog Joseph Priestley objevil kyslík, dusík a řadu dalších prvků a látek.

Italské Forum Romanum v Římě.

Suchomilné pouštní rostliny umí velice dobře hospodařit s vodou.

Průmyslová výroba zrcadel potažením vrstvičkou stříbra se používala od 19. století.

Květ připomínající pouštní růže je tvořena plátkovými krystaly sádrovce.

Olmécké náboženství a mytologie se stalo součástí pozdějších středoamerických civilizací.

Keř růže šípková dorůstá do výšky 1,5 až 3 metrů.

A svět se točí dál

Protože Indie je velká země, mezi kuchařskými zvyklostmi v jednotlivých regionech jsou značné rozdíly. Proto je těžké indickou kuchyni charakterizovat jako celek, regionální kuchyně se od sebe odlišují používanými surovinami, přísadami i způsobem přípravy.

A svět se točí dál.