A svět se točí dál

Mangoldový koláč

Mangold

Na přípravu jídla mangoldový koláč budeme potřebovat:

200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g tvrdého sýra na strouhání, 300 g listů mangoldu, šalotka, lžíce másla, sůl, mletý pepř

Postup přípravy:

Na vál nasypeme 200 g hladké mouky. Přidáme špetku soli a na kostky nakrájené máslo. Máslo (vychlazené z lednice) začneme postupně zapracovávat do mouky a pokud je potřeba, přilijeme vodu. Hněteme, dokud se všechny suroviny nespojí.

Těsto rozválíme na tloušťku cca 3 mm. Poté vyložíme připravenou koláčovou formu pečícím papírem, těsto do ní přeneseme, přebývající okraje odkrojíme, spodek propícháme a necháme cca 3 minuty předpéct.

Náplň: Na lžíci másla necháme zesklovatět šalotku. Přidáme natrhané listy mangoldu, sůl a mletý pepř. Necháme 20 vteřin zavadnout a sundáme, aby mangold nepustil všechnu tekutinu.

Do misky nastrouháme sýr, k sýru vklepneme vejce, přilijeme smetanu a nastrouháme muškátový oříšek.

Na dno koláče rozložíme část sýrové směsi. Přidáme natrhané mangoldové listy, zalijeme zbytkem sýrové směsi, vložíme do trouby, ve které pečeme cca 20 minut při 190 °C.


Další články:

Dýňové rizoto se šalvějí a parmezánem.

Dýňovo-pistáciový koláč pečeme 50-60 minut.

Suezský průplav se rozšiřuje, protože přestával dostačovat provozu.

Pohanková pomazánka je dochucená česnekem, pepřem a solí.

Pohankový kuba který naplníme směsí.

Energetické štítky označují energetickou náročnost.

Koření šafrán znali již před tisíciletími tehdejší Peršané.

Třeboňské seníky stojí na loukách v okolí Třeboně.

Jak stará je rotunda na hoře Říp, která je poutním místem.

Výroba instantní kávy dvěma základními způsoby.

A svět se točí dál

Mangoldový koláč je recept na jídlo připravené z pohanky.

A svět se točí dál.