A svět se točí dál

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky recept

Na přípravu velikonočního mazance ze špaldové mouky budeme potřebovat: 300 gramů hladké špaldové mouky, 200 gramů hladké mouky na kynuté těsto, 110 gramů změklého másla, 2 vaječné žloutky + 1 celé vejce na potření, 120 gramů cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 ml vlažného mléka, 30 gramů droždí, špetku soli, 1 lžičku citronové kůry, 2 lžíce tuzemského, hrst rozinek, hrst mandlí.

Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr a cukr, promícháme a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a rozdrobíme droždí. Necháme přibližně 10 minut odstát, dokud kvásek nevzejde. Poté k mouce přidáme zbývající suroviny s výjimkou mandlí a zaděláme hladké pružné těsto, které vložíme do čisté mísy, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme přibližně hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí objem.

Po vykynutí z těsta vytvarujeme mazanec, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme pokrájenými mandlemi a necháme přibližně 10 minut nakynout. Poté vložíme velikonoční mazanec do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme dozlatova (trvá to asi 60 minut).

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky se hodí na velikonoční stůl.


Další články:

Dravý pták orel skalní je elegantní pták.

Slané palačinky plněné sýrovou náplní se špenátem chutnají fantasticky a jejich příprava není nijak náročná.

Středomořský ostrov Korsika náleží k francouzskému území.

Kynuté staročeské koláčky přímo od mistryně kuchařky.

I u nás žijící kuna skalní má na hrdle zřetelně bělavou skvrnu.

Široké nudle s kuřecím masem po italsku poklademe plátky jablek a posypeme mandlemi.

Asijská vlaštovka skalní dorůstá o něco menší velikosti než naše vlaštovka.

Malý savec daman skalní se ozývá zvláštním hlasem.

Neprostupnými horami obklopené skalní město Petra v Jordánsku bylo ve starověku vytesané do pískovce.

Velikonoční zajíc má dlouhou tradici, která sahá hluboko do minulosti.

Koření vanilka se pyšní charakteristickým aroma.

A svět se točí dál

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky pečeme s láskou a z nejlepších surovin, a to se pozná na první ochutnání.

Zajíc se u velikonočního mazance ze špaldové mouky usmívá pod vousy.

A svět se točí dál.