A svět se točí dál

Kynuté staročeské koláčky recept

Na přípravu kynutých staročeských koláčků budeme potřebovat: 500 gramů polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 100 gramů cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 30 gramů droždí, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, 150 gramů másla, 1 lžičku citronové kůry, špetku soli.

Suroviny na těsto vložíme do domácí pekárny a necháme kynout.

Mezitím si připravíme náplně: Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem a spařenými rozinkami. Povidla rozmícháme.

Vykynuté těsto rozdělíme na 20 až 25 dílů, mírně roztáhneme prsty, naplníme tvarohovou náplní, zakulatíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky uprostřed stiskneme prstem a do důlku naplníme povidlovou náplň. Okraje staročeských koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.


Další články:

Velikonoční zajíc má dlouhou tradici, která sahá hluboko do minulosti.

Lahodný mrkvový koláč s krémem se posype opraženými kokosovými lupínky.

I u nás žijící kuna skalní má na hrdle zřetelně bělavou skvrnu.

Upečení kynutí šneci se skořicí se přelijí polevou.

Dravý pták orel skalní je elegantní pták.

Tradiční chodské koláče se liší podle části regionu.

Slané chřestové koláčky naplníme a upečeme.

Rozmanitá slaná jezera se slanou vodou existují po celém světě.

Neprostupnými horami obklopené skalní město Petra v Jordánsku bylo ve starověku vytesané do pískovce.

Středomořský ostrov Korsika náleží k francouzskému území.

Asijská vlaštovka skalní dorůstá o něco menší velikosti než naše vlaštovka.

Malý savec daman skalní se ozývá zvláštním hlasem.

A svět se točí dál

Kynuté staročeské koláčky v návodu krok za krokem. Je to recept jednoduchý, chutný a rychlý na přípravu.

A svět se točí dál.