A svět se točí dál

Želatina agar

Želatina agar
Želatina agar na Petriho misce. Obrázek: Wikipedia, autor: Y tambe.

Agar je suchá, čirá, lehounká hmota bez chuti a pachu, ve tvaru svraskalých proužků. Ve studené vodě agar bobtná, ve vřelé vodě se rozplývá v hustou tekutinu, při ochlazení na 40 °C pak tuhne na průsvitnou želatinu.

Název agar vznikl v Malajsku a příprava agaru byla objevena před asi 300 lety v Japonsku.

Agar se získává z mořských červených řas. V Japonsku, Mexiku, Kalifornii a západním Středomoří se pro získávání agaru používají řasy rodu Gelidium, v Austrálii a na Novém Zélandě se používají řasy rodu Pterocladia, v zemích při Indickém a Atlantském oceánu řasy rodu Gracillaria a v Rusku rodů Ahnfeldtia (Dálný východ) a Phyllophora (Černé moře).

Až do druhé světové války bylo hlavním výrobcem i vývozcem agaru Japonsko, poté se výroba agaru rozvinula také v USA, Velké Británii, jižní Africe, Austrálii a tehdejším Sovětském svazu.

Řasy na výrobu agaru se sbírají na mořském břehu při odlivu, loví se ze člunů pomocí háků nebo je na mořském dně odřezávají potápěči. Před dalším zpracováním se usuší na slunci.

Agar se používá v lékařství a mikrobiologii jako živná hmota pro pěstování mikroorganismů, v potravinářství, ke klížení papíru, k napouštění tkanin a v kosmetice.

V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různé pudinky želé apod. Agar umožňuje vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, které dobře drží tvar při krájení.


Další články:

Jezevec lesní patří do čeledi lasicovitých.

Kostel sv. Bartoloměje v obci Kondrac pochází z počátku 12. století.

V příznivých letech prosperuje myšice lesní především při suchém a teplém počasí.

Hvězdárna Ondřejov je sídlem Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Kostel svatého Jakuba Většího Praha patřil františkánskému řádu.

Tmavý lesní medovicový med včel.

Roubený Kopicův statek poblíž obce Kacanovy tvoří obytný patrový dům s pavlačí a další historické budovy.

Střemchu obecnou najdeme téměř po celé Evropě.

Kostel svatého Martina ve zdi se v minulosti stal prvním chrámem, kde se přijímalo pod obojí.

Brambořík evropský kvete bohatstvím množstvím lila růžových nebo i tmavorůžových květů.

Blankytně modře kvetoucí čekanka obecná roste na sušších loukách a při okrajích cest.

Malostranský kostel Panny Marie pod řetězem v Praze patřil johanitům.

Státní hrad Kunětická hora je chráněn jako kulturní památka ČR.

A svět se točí dál

Želatina agar je přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas. Taje při teplotě 96 °C a tuhne při 40 °C.

A svět se točí dál.