A svět se točí dál

Milánské řízky recept

Na přípravu čtyř porcí podle receptu milánské řízky budeme potřebovat: plátky kuřecích prsou nebo telecí kýty, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 mrkev, 2 snítky rozmarýnu, olej, 2 ml zeleninového vývaru, 1 konzervu loupaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, cukr, špetku sušeného oregana, hladkou mouku podle potřeby, 2 vejce, 200 gramů strouhaného parmezánu, 150 gramů strouhanky.

Postup přípravy: Cibuli a česnek oloupeme, celer a mrkev očistíme a všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Vše orestujeme na rozpáleném oleji a přidáme lístky rozmarýnu. Poté podlijeme vývarem a necháme cca 10 minut povařit. Přidáme nakrájená rajčata a zakryté pomalu asi 10 minut vaříme. Přimícháme rajčatový protlak, opepříme mletým pepře, osolíme, dochutíme cukrem a omáčku ještě 10 minut vaříme. Nakonec ji dochutíme oreganem.

Plátky masa naklepeme a osolíme. Poté je postupně obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a směsi parmezánu a strouhanky. Obalené řízky osmažíme dozlatova.

Milánské řízky podáváme s omáčkou a polentou nebo kuskusem.


Další články:

Barokní Vrtbovská zahrada Praha se rozkládá za Vrtbovských palácem na pražské Malé Straně.

Rekonstruované zahrady pod Pražským hradem slučují pětici nejhezčích zahrad.

Jak vznikl zmrzlinový kornout určený pro podávání točené zmrzliny.

Velká dravá tažná ryba losos obecný vniká do evropských řek.

Lahodné chlebíčky se salátem a šunkou přijdou vhod jako občerstvení při slavnostních příležitostech.

Tradiční vídeňský řízek s bramborovým salátem obalíme v trojobalu.

Rozličné názvy českých řek mají původ mnohdy v hluboké minulosti.

Suchomilný vřes obecný je keříček vysoký 30 až 60 centimetrů.

Hradiště Veligrad se stalo sídlem velkomoravských knížat.

Víme, jak vzniká med ve včelím úlu.

Do starého Řecka svými kořeny sahající Panova flétna nalézá uplatnění v hudbě jihoamerické kultury.

Mořský sleď obecný tvořil ve středověku klíčovou položku na postním jídelníčku.

A svět se točí dál

Skvěle připravené milánské řízky jsou chlouba kuchyně. Chutně připravené maso rozhodně neurazí.

A svět se točí dál.