Králík chroustající mrkev vešel v povědomí lidí. Pravdou ale ve skutečnosti je, že mrkev rozhodně není pro králíky a zajíce základní potrava. Nepohrdnou jí, ale jde spíš o zpestření králičího jídelníčku. Naproti tomu člověk by měl jíst mrkev pravidelně, ať již syrovou nebo ve vařené podobě. Mimochodem, u mrkve jako u jednoho z mála druhů zeleniny neplatí, že nejlepší je syrová. Mnohem více vitaminu A získá lidský organismus z mrkve vařené. A když přidáte trochu tuku, vstřebáte ještě více v mrkvi obsaženého betakarotenu.
Mrkev nachází v kuchyni skutečně pestré uplatnění. Může být použita jako předkrm, hlavní chod, ale i jako dezert. Její nasládlá chuť se výborně kombinuje s římským kmínem, koriandrem, zázvorem, koprem, šafránem, česnekem či citrusy. Hodí se na přípravu krémových polévek, soté, pomazánek, do salátů, šťáv, k masu, do omáček, rizot, indického kari a mnohých jiných jídel. V dezertech se používá především do různých dortů, muffinů a její chuť vynikne ve spojení s mandlemi, karamelem, medem, rozinkami či oříšky.
Pěstovat se mrkev začala již před asi pěti tisíci lety v Asii a do Evropy se dostala pravděpodobně během 12. století.
Jídla z mrkve:
Mrkvová polévka se smetanou je zjemněná kouskem másla.
Mrkvové řezy ozdobíme šlehačkou.
Mrkvová pomazánka kterou nakonec zakápneme trochou šťávy z citronu.
Mrkev s kuskusem a pomerančem rozdělíme do misek a podáváme.
Dušenou mrkev na indický způsob podáváme s rýží.
Mrkvový dort s krémem a vlašskými ořechy podélně rozkrojíme, namažeme a opět přiklopíme.
Thajský mrkvový salát promícháme s orestovanými arašídy, pokapeme zálivkou a podáváme.
Mrkev se dá na talíři upravit mnohými způsoby do rozmanitých podob. Hodí se na přípravu omáček, rizot, krémových polévek, indického kari, soté, pomazánek, do salátů, šťáv, k masu a do mnohých dalších pokrmů.