Černý kořen je zelenina s jemnou chutí chřestu. Označení černý se odvíjí od černavé slupky kořenů, kterou je před upotřebením v kuchyni nutno oškrabat. Nenechte se však překvapit, že se při tom ruce potřísní kaučukovitou žlutavou šťávou prýštící z mléčnic kořene při odstraňování slupky.
Zeleninou je masitý, úzce válcovitý, až 30 centimetrů dlouhý hlavní kořen víceletého hadího mordu španělského, připomínajícího úbory žlutých jazykovitých květů kozí bradu.
Planě roste černý kořen z jižní Evropy přes Kavkaz do jižní Sibiře.
Ve středověku byla kořenům přisuzována moc vyléčit hadí uštknutí, odtud jeho dřívější název hadí mord španělský.
Jako zelenina se začal černý kořen pěstovat až v novověku, nejprve patrně ve šlechtických zahradách ve Španělsku. Dnes jsou jeho kultury především v jižní Evropě. Křehké kořeny se sklízejí ve druhém roce a založí ve sklepě jako jiná kořenová zelenina.
Pečlivě očištěné kořeny se vaří, dusí, smaží jako řízky, připravují se ve smetanové omáčce, nakrájené a vychlazené s majonézou jsou chutným předkrmem a plní se jimi také omelety.
V černém kořenu se nachází vysoký obsah sacharidů a inulinu, čímž se jedná o vhodný druh zeleniny zejména pro diabetiky. Jedná se o velice chutný a zdraví prospěšný druh zeleniny.
Další články:
Chutný rybíz černý se pěstuje již od raného středověku.
Malý ostrov Capri poblíž pobřeží jižní Itálie sloužil pro rekreaci již římským císařům.
Řecký ostrov Ithaka byl Odysseův domovský ostrov.
Renesanční zámek Přerov pochází z přelomu 16. a 17. století.
Středomořský ostrov Gozo leží v blízkosti Malty.
Dlouhá historie osídlení ostrova Capri při pobřeží Itálie.
Zámek v Oseku na Rokycansku vznikl přestavbou starší gotické tvrze.
Jak chovat morče doma.
Bez černý plodí drobné peckovice.
Zámek Zbraslav sloužil k reprezentačním účelům.
Jak vzniklo černé uhlí, dnes představující důležitý zdroj energie.
Víme, jak vzniká med, který je pro včely životně důležitý.
Zelenina černý kořen je velice nenáročná plodina, která se však v České republice pěstuje jen velice zřídka.